Extra tips

Extra tips voor een vlotte start van het nieuwe dansjaar!

A.    Muziek gebruiken tijdens een voorstelling, dansles, evenement of in je bar? Hoe zorg je dat je in orde bent met Sabam & de Billijke Vergoeding als je iets organiseert?

Wat doet Sabam?

Je kan ervoor kiezen om je auteursrechten zelf te beheren, maar het is ook mogelijk om je te laten vertegenwoordigen door een collectieve beheers vennootschap zoals Sabam.

Sabam vertegenwoordigt zowel auteurs en componisten als uitgevers bij het beheer van auteursrechten. Sabam ziet er zo op toe dat de auteurswetgeving correct wordt nageleefd, int de auteursrechten en stort die door naar de aangesloten auteurs die hier recht op hebben.

Wat zijn de tarieven van Sabam?

 1. Tarief dansscholen: Dansscholen, aerobics, calanetics en andere vormen (tarief 118) (sabam.be)
 2. Tarief dansfeesten: Feesten & fuiven (tarief 105) (sabam.be)
 3. Tarief voorstellingen: Shows & vertoningen (tarief 107) (sabam.be)
 4. Tarief BBQ’s, buffetten en eetfestijnen: Eetfestijnen reveillons soupers (tarief 122) (sabam.be)

Toch nog onduidelijkheden/vragen? Zie hier een lijst van veelgestelde vragen en het contact formulier Contact | Sabam

Wat is de Billijke vergoeding?

Sabam beschermt de rechten van de auteurs terwijl de Billijke vergoeding bestemd is voor de producenten en uitvoerende artiesten van muziek die u afspeelt in de dansclub of tijdens een evenement.

De Billijke Vergoeding wordt geïnd door Honebel (voor de horecasector) en door Outsourcing Partners (voor andere sectoren, lokale radio’s en tijdelijke evenementen). Zij doen dit in opdracht van PlayRight en SIMIM, die respectievelijk de uitvoerende kunstenaars/artiesten en de muziekproducenten vertegenwoordigen. Zij verdelen deze Billijke Vergoeding vervolgens aan de leden die zij vertegenwoordigen.

Unisono

Unisono is een platform dat Sabam, PlayRight en SIMIM samen hebben opgericht. Daarmee kan je vanaf 1 januari 2020 via één licentie en één factuur het gebruik van muziek, theaterwerken, audiovisuele werken, etc. regelen. 
home | Unisono

B.    Wil je een filmpje met muziek online delen?

Muziek is altijd auteursrechtelijk beschermd. Hoe kan ik dan een teaser, aftermovie en/of dansles online delen? Dan kan je steeds gebruik maken van rechtenvrije muziek of muziek van auteurs die al meer dan 70 jaar overleden zijn.

Waar vind ik rechtenvrije muziek?

C.    Wil je een leuke foto van het internet gebruiken voor je nieuwe post?

Weet dat ook veel afbeeldingen en foto’s van op het internet auteursrechtelijk beschermd zijn. Hoe weet ik dan welke beelden ik mag gebruiken?

Volgende platformen bieden rechtenvrije foto’s en afbeeldingen aan:

D.    De privacywetgeving GDPR

Sinds 25 mei 2018 geldt de nieuwe privacywetgeving GDPR

Om het strikt noodzakelijke in orde te brengen heeft Danssport Vlaanderen 2 tools kant-en-klaar gemaakt:

 1. Tool 4 Privacyverklaring
 2. Tool 5 Verwerkingsverantwoordelijke

E.    Het nieuwe verenigingsrecht (of aangepaste vzw-wetgeving)

Het “Belgische verenigingsrecht” werd door de goedkeuring van het nieuw Wetboek Vennootschappen en Verenigingen grondig hervormd. De opvallendste wijziging is zonder meer het nieuwe onderscheid tussen vennootschappen en vzw’s. Dit is niet langer het winstoogmerk, maar wel het winstuitkeringsoogmerk.

Wat je hierover moet weten?

Het onderscheid tussen vzw’s en vennootschappen wordt kleiner. Een aantal regels die onder het oude recht enkel bestonden voor vennootschappen worden door deze hervorming ook van toepassing voor vzw’s.

 

De ‘vereniging zonder winstoogmerk’ wordt een ‘vereniging zonder winstuitkering’. Een vzw mag dus wel onbeperkt economische activiteiten verrichten en winst maken, op voorwaarde dat de vzw de winst die hieruit voortvloeit niet uitkeert aan haar leden, bestuurders, …

F.    Verloning lesgevers en overeenkomst lesgevers

Er zijn verschillende mogelijkheden om de vergoeding te regelen voor je dansdocenten:

 1. Vergoeding via verenigingswerk
  Minimale vergoeding: 5,1 EUR/uur (2021). Maximale vergoeding tot 6.390 EUR/jaar (2021) en tot 532,50 EUR/maand (2021) of 1.065 EUR/maand voor sporttrainer, -lesgever, -coach, -scheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger, materiaalmeester, seingever, jeugdsportcoördinator
  Verenigingswerk anno 2022: Het statuut verenigingswerk: hoe zit dat nu? | Vlaamse Sportfederatie
 2. Vergoeding via vrijwilligerswerk (2022)
  Verhoogde vrijwilligersvergoeding (sportlesgevers): max € 2.705,97 Per dag: maximum: €36.84.
 3. Als zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep
 4. Als werknemer (bediende, jobstudent, vrijstelling via 25-dagen regel)

Elke manier heeft haar eigen regels en voorwaarden.

Zie hieronder de beknopte omschrijving van de soorten vergoedingen en eveneens een voorbeeldovereenkomst.

Spreek op voorhand het bedrag van de vergoeding af, alsook het type contract!

G.    Clubbezoeken

 Tot slot kan je bij ons steeds terecht om bepaalde onderwerpen te bespreken en/of om een clubbezoek aan te vragen. Blijf niet zitten met vragen. Via een persoonlijk bezoek leert je dansclubs het gezicht achter Danssport Vlaanderen kennen en kunnen vragen rechtstreeks gesteld worden. Is een fysieke afspraak moeilijk? Dan is een online meeting ook steeds mogelijk. 

Plan een clubbezoek in en wij komen met véél plezier langs!