Alle blogposts

1 on 1: Elien Huwaert, eigenaar van dansschool Love2Dance

Dansen is voor iedereen: daar is Elien Huwaert stellig van overtuigd. Daarom voert ze campagne tegen het stereotype dat dansen enkel iets voor meisjes is. Omdat wij als federatie het 200% met haar eens zijn, waren we getriggerd door haar verhaal en stelden we Elien enkele vragen.

Love2Dance-foto


Hoe ontstond het idee van de campagne?

Dit schooljaar kreeg ik meerdere meldingen binnen van ouders. Ze kwamen met verhalen dat hun zonen op school aangesproken zijn, uitgelachen en zelfs fysiek aangevallen geweest zijn, omdat ze dansen. Daardoor stopten ze met dansen of hadden ze het wel erg moeilijk om nog de stap richting de dansles te zetten. 

Wanneer je dergelijke mails binnenkrijgt en die verhalen hoort, gaat dat door merg en been. Ik was enorm geraakt door de verhalen die ik hoorde en kon het haast niet geloven dat anno 2022 nog steeds zo stereotiep wordt gedacht, zéker bij jonge kinderen. Na de laatste melding vond ik het nodig om aan de alarmbel te trekken en ben ik gestart met de campagne. Dat om een signaal te geven als club en om ‘awareness’ rond dit thema in de picture te plaatsen.

Hoe reageerde je team binnen de dansschool op het idee?

De lesgevers waren meteen enorm enthousiast over het concept en brachten zelf ook heel wat input. Bij dergelijke thema’s is het belangrijk dat het niet louter mooie woorden op papier zijn, maar dat er vanuit het voltallige team (beleid, lesgevers, dansers, ouders …) een duidelijke uitgesproken gedragenheid is.

Wat was de reactie van de dansers en ouders in je club? En de jongens zelf?

Toen ik de communicatie deed naar de ouders, kwamen er nog heel wat verhalen boven. Er was steun, begrip en engagement om zich mee hiervoor in te zetten. Eveneens voelden onze jongens zich gehoord én gesteund.

Hoe zijn jullie dan aan de slag gegaan om een campagne op te starten?

Wij hebben gebrainstormd over het idee en wilden graag een duidelijk en positief beeld weergeven. Vandaar onze keuze om te werken met foto’s van onze dansers. Dat maakt het geheel persoonlijk en krachtig, vind ik. We kozen voor een slogan waarbij we genderneutraal willen blijven, want ook dat thema is zeer actueel.

Poster L2D-2

Welke acties hebben jullie concreet ondernomen?

De affiche is af en willen we graag verspreiden in de club, op openbare plaatsen in de gemeente én op de scholen van onze dansers. Verder organiseren wij een ‘only boys’ workshop om enerzijds die verbinding binnen én buiten de club nog groter te maken en anderzijds iets laagdrempeligs aan te bieden aan geïnteresseerden.

Welke tips kun je geven aan andere clubs die met gelijkaardige situaties geconfronteerd worden?

Ik denk dat het vooral belangrijk is om de feiten te durven aankijken en er niet voor terug te deinzen. Wees een stem en ruggensteun voor jouw dansers. Aangezien ouders er openlijk over hebben gecommuniceerd naar mij, denk ik ook dat het steeds belangrijk is open te staan voor feedback (zowel je positieve punten als je werkpunten). Daardoor geef je jouw team, ouders en dansers ook het gevoel dat ze gehoord worden. Ik vind het tot slot belangrijk dat er steeds een gedragenheid is vanuit je volledig team, waarbij de neuzen in dezelfde richting staan. Alleen dan kan je impact maken en groeien als club.

Welke boodschap wil je nog meegeven?

Laat dit vooral een signaal zijn, niet enkel naar ons als club maar ook naar ouders, het onderwijs en onze samenleving. Samen voeden we onze jeugd op. Het is meer dan ooit belangrijk een gevoel van acceptatie en aanvaarding uit te stralen in kader van “zijn wie je bent”. Positiviteit en ‘mental awareness’ is cruciaal in tijden van nu. Mijn doel is en blijft om dat als dansvereniging alvast te blijven uitstralen, voor en met mijn volledige team.
 

Neem deel aan de 'boys only' workshop!

Op vrijdag 20 mei organiseert dansschool Love2Dance een gratis "boys only" workshop.

  • Locatie: danszaal van Sporthal De Zandloper, Nieuwstraat 23 te Lierde
  • Tijd: vrijdag 20 mei, 19u-20u
  • Inkom: gratis, zowel voor leden als niet-leden
  • Inschrijven: via onderstaande link