×
Verantwoord sportenEthisch sportenGrensoverschrijdend gedrag in de sportGezond sportenAntidopingsbeleidElitesporters in dans DopingwetgevingNieuws over verantwoord sportenKennismakingOver onsBeleidMissieWerkingBeleidsplanBestuurAlgemene vergaderingRaad van bestuurCommissiesSportcommissieWedstrijdcommissie Actuele DansCommissie Recreatief DansenSeniorencommissieLerarencommissie Actuele DansLerarencommissie Standard, Latin, SocialAdviesraad ethisch en gezond sportenTuchtcommissieMedewerkersDansclubsTijdschriftenVerzekeringenPartnersGeschiedenisContact
Zeg nee tegen doping!
Dopinggebruik is verboden in de sport en kan zowel financiële, sociale, sportieve, reputatie- en gezondheidsschade veroorzaken voor de persoon die doping gebruikt, maar ook voor zijn/haar omgeving (teamgenoten, club, familie,...) en voor zijn/haar sport in het algemeen. 

Zeg dus, samen met ons, "nee" tegen doping!

Wat is doping?

De term "doping" verwijst naar elke stof en methode die verboden is door het internationale antidopingagentschap WADA. De lijst van verboden stoffen en praktijken vind je op de website van NADO Vlaanderen. Sommige stoffen en praktijken zijn altijd verboden, sommige enkel in wedstrijdverband en sommige enkel in specifieke sporten (zoals alcohol in de autosport).

Het kan soms moeilijk zijn om te weten wat wel of niet verboden is. Zo kunnen alledaagse medicijnen of voedingssupplementen ook stoffen bevatten die verboden zijn voor sporters (en die niet altijd op de verpakking vermeld zijn). Als je dokter je dus medicijnen voorschrijft, laat je hem het best weten dat je sporter bent en hij je geen verboden stoffen of methoden mag voorschrijven (tenzij met TTN of in noodgevallen). Zelf kun je op de website van NADO Vlaanderen ook nagaan of een medicijn een verboden stof bevat.

Op wie is de antidopingwetgeving van toepassing?

De antidopingregelgeving van toepassing is op elke sporter, begeleider en sportvereniging. Volgens het Vlaamse decreet is iedere persoon is er zelf voor verantwoordelijk om te weten wat hij/zij wel en niet mag. Informeer je dus goed, zodat je weet wat voor jou van toepassing is. Ouders van sporters vinden onderaan deze pagina een "Gids voor ouders" wat betreft dopingbestrijding.

Heb je vragen over doping? 

Dan kun je terecht bij onze medewerker Jolien of op www.dopingvrij.vlaanderen.