×
Belgische MadMax behaalt zilver op grootste breaking battle ter wereld!
Aangemaakt op: 2020-12-01


Het was een bewogen jaar voor de Brusselse Maxime Blieck (22), beter gekend als B-girl Madmax, die zich terecht mag beschouwen als een van de beste b-girls ter wereld. Vorig weekend stond ze als eerste Belg ooit op de Red Bull BC One World Final, misschien wel dé meest prestigieuze battle in de breaking wereld.  
 
Ze nam het er op tegen 7 van ‘s werelds beste B-girls. In de eerste ronde versloeg ze meteen één van de favorieten, de Amerikaanse B-girl Sunny, waarna ze zich helemaal tot de finale knokte. Daarin nam ze het op tegen de Russin B-girl Kastet, die in een zeer spannende battle voor de tweede keer op rij de titel binnenhaalde. Madmax haalde dus meteen zilver voor België, wat veelbelovend is voor de Olympische Spelen in Parijs 2024, waar breaking als toegevoegde sport deel zal uitmaken van het programma. 
 
Ik kan wel wenen van geluk. Dit was zo’n mooie ervaring. Ik had nooit gedacht dat ik hier zou eindigen. Het was een onbeschrijfelijk gevoel om op zo’n groot podium te staan tussen de beste breakers ter wereld. Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n grote druk gevoeld. Ik was zo nerveus. Maar het was het meer dan waard. Volgend jaar keer ik terug en dan pak ik die wereldtitel!”, reageerde een glunderend enthousiaste en ambitieuze Madmax met haar zilveren medaille om de nek. 
 
Hoofdcoach breaking, Admir Mirena, en het ganse team topsport van het Vlaams Olympisch breakingprogramma zijn enorm trots op haar prestatie.  
Admir: “Ze kwam om te strijden en België te vertegenwoordigen met haar dans. Dat is exact wat ze dit weekend deed, met een ‘champion state of mind’. Met haar artistieke en stijlvolle aanpak van de dans vertegenwoordigde ze de exclusieve Belgische stijl op het hoogste niveau. Ze maakte het hele land trots. De finale kon echt beide kanten opgaan. De tweede plaats geeft haar ruimte om te groeien en de focus te leggen op de wereldfinale in 2021, waarvoor ze haar plaats al verzekerde door de Red Bull BC One E-Battle, eerder dit jaar, te winnen.” 
 
Madmax maakt sinds vorig jaar deel uit van het Vlaams Olympisch breakingprogramma van Danssport Vlaanderen, dat haar pijlen richt op de Spelen van 2024 in Parijs. “Maxime werkt enorm hard voor haar doelen en dat harde werk wordt nu beloond”, zegt coach Admir Mirena, “Zo ging ze dit jaar tweemaal op stage in Griekenland, kreeg ze wekelijks zowel fysieke als mentale voorbereidingen en kon ze 10 dagen voor haar vertrek naar het WK in Salzburg verblijven en trainen in de topsporthal te Gent. Op die manier kon ze met 100% focus vertrekken. Ze heeft heel het jaar alles gegeven en dat werpt nu zijn vruchten af”. Met deze prestatie komt Madmax in het vizier als 1 van de topkandidaten voor Parijs 2024, waar zij ook op mikt: “Dit is slechts het begin”.