×
Corona-update: heropstart danslessen
Aangemaakt op: 2020-05-08
Laatste update: 18/05/2020

Beste sporter,

Net als de rest van de wereld wordt Vlaanderen bedreigd door een coronavirus dat al duizenden levens heeft gekost. Zonder de maatregelen van de overheid en zonder de inspanningen die we zelf hebben geleverd, zouden nog veel meer mensen gestorven zijn. Ook de sport werd aan banden gelegd. We zitten nu in de fase dat het virus uitdooft, maar als we niet oppassen, dan zal het vast en zeker opflakkeren. 

Sport en beweging zijn heel belangrijk, niet alleen voor onze gezondheid maar ook ons geestelijk en sociaal welzijn. Daarom hebben de verantwoordelijken van de sportsector er ook op aangedrongen mensen geleidelijk weer meer kansen te geven om zich sportief uit te leven. Dat proces is nu aan de gang. We hebben al meer sportieve mogelijkheden dan enkele weken geleden, gelukkig maar. 

Toch moeten we er samen voor zorgen dat de sportwereld niet de aansteker van een nieuwe coronapiek wordt. Zolang er geen trefzeker medicijn of geen vaccin is tegen covid-19, zullen we dus voorzichtig moeten blijven. Daarom vragen we alle sporters en alle sportbegeleiders om de regels te volgen en niet op zoek te gaan naar achterpoortjes of trucs om die regels te omzeilen.

Hoe je ook sport, het belangrijkste is dat thuis blijft als je mogelijke coronasymptomen hebt en dat je voor, tijdens en na het sporten anderhalve meter afstand houdt. Doe dat voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je medesporters en alle andere mensen met wie je in contact komt. 

Sporten is inderdaad belangrijk, maar niet belangrijk genoeg om mensenlevens te riskeren.


Toegestaan vanaf 4 mei:
 • buiten dansen met 2 personen die niet je huisgenoten zijn. Die personen moeten altijd dezelfde zijn en je moet te allen tijde een "social distance" van 1,5 m behouden tegenover elkaar. Bv.: 1 lesgever mag aan 2 personen (steeds dezelfde 2) lesgeven.
 • De algemene hygiënerichtlijnen blijven van kracht.
 • Na het dansen moet je meteen weer naar huis.
 • Qua infrastructuur mogen enkel toiletten open (douches, kleedkamers,... blijven gesloten).
Toegestaan vanaf 18 mei:
 • Gewone danslessen en -trainingen die geen fysieke contacten impliceren, mogen buiten, met maximaal 20 personen, waaronder minstens 1 lesgever of meerderjarige toezichter.
 • De lessen/trainingen moeten georganiseerd worden door een sportclub/vereniging. Je mag dus niet in je eigen tuin een groepje vrienden uitnodigen om samen te dansen.
 • De social distance moet te allen tijde behouden worden:
  • bij dansstijlen/choreo's met veel/grote verplaatsingen: 30 m² / persoon
  • bij dansstijlen/choreo's met weinig/kleine verplaatsingen: 10 m² / persoon
 • De algemene hygiënerichtlijnen blijven van kracht.
 • Na het dansen moet je meteen weer naar huis.
 • Qua infrastructuur mogen enkel toiletten open (douches, kleedkamers,... blijven gesloten).
 • Alle betrokkenen houden zich aan de gedragscodes van Sport Vlaanderen (zie hieronder).

Nu de exit uit de coronalockdown officieel van start gegaan is, vraag je je misschien af wanneer je weer "gewoon" kunt dansen. Hierboven vind je een kort overzicht van wat zeker is. We vullen de info regelmatig aan.
Clubbestuurders vinden meer informatie en richtlijnen in onze rubriek "Clubondersteuning".

Download documenten :
Richtlijnen voor dansers
Gedragscode voor sporters
Gedragscode voor G-sporters
Gedragscode voor ouders