×
-
Eetproblemen in de sport
Aangemaakt op: 2017-09-20

Dansen is een esthetische sport: hoe je eruit ziet terwijl je een optreden doet of deelneemt aan een wedstrijd is een onderdeel van je performance. Die focus op je uiterlijk kan beperkt zijn tot "Zit mijn haar goed?", "Loopt mijn make-up niet uit?", "En wat met mijn outfit?", maar kan ook een extremere vorm aannemen: "Ben ik wel slank genoeg?" of "Zou ik niet beter presteren met een kilootje minder?".

Die situatie, gecombineerd met grote druk van buitenaf (ouders, trainers, supporters,...) of van binnenuit (drang naar perfectie, wil om te presteren, laag zelfbeeld), kan aanleiding geven tot eetproblemen en eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia.

Daarom is het belangrijk om alert te zijn voor de signalen die kunnen wijzen op eetproblemen. Op www.eetproblemenindesport.be vind je niet enkel een overzicht van zulke signalen, maar vind je ook een heleboel tips over hoe je als sporter zelf, maar ook als trainen, ouder of partner kunt reageren als je vermoedt dat je danser, zoon/dochter, partner een eetprobleem heeft.

Je kunt uiteraard ook beroep doen op professionele hulpverleners. Contacteer daarvoor Sofie Debaere van Sport Vlaanderen. Zij zal luisteren naar jouw situatie en je doorverwijzen naar de juiste experts om je te helpen. Contact opnemen met Sofie doe je via mail: sofie.debaere@sport.vlaanderen.

Wil je meer informatie over eetproblemen in de sport? Dan kun je terecht op www.eetproblemenindesport.be.

Informatie over eetproblemen in het algemeen vind je ook op: