Home
Clubinfo
Clubnieuws
Danskampen
Dansvakanties
Danstesten
Evenementen
G-dans
G-dansactiviteiten
G-dansaanbod
Opleidingen en bijscholingen G-dans
Ik zoek een dansclub of dansschool
Over Danssport Vlaanderen
Lid worden?
Lesgevers dans
Opleiding dansleraar
Senioren
Verantwoord sporten
Wedstrijden
Weetjes en info
Contact
Downloads
Nieuws
Persinfo
Interessante links
G-dans
G-dans bij Danssport Vlaanderen
In deze rubriek lees je alles over dans voor personen met een beperking!
Hieronder kun je meer lezen over wat G-dans is en wat Danssport Vlaanderen doet om G-dans te ondersteunen. Ben je op zoek naar dansclubs die G-dans aanbieden, G-dansactiviteiten of opleidingen en bijscholingen over G-dans, dan kun je op die pagina's een kijkje nemen.

Wat is G-dans?

G-dans is de overkoepelende term voor dansen voor personen met een beperking. Dans is een zeer laagdrempelige sport, waardoor personen met een beperking vaak wel kunnen deelnemen aan dansactiviteiten.


G-dans omvat dus zowel dans voor personen met een verstandelijke beperking, als dans voor personen met een fysieke beperking:

Dansen voor personen met een verstandelijke beperking

Dansers met een verstandelijke beperking hebben door hun cognitieve beperking moeite om volledig te functioneren, in vergelijking met leeftijdgenoten. Personen met een verstandelijke beperking kunnen onderling sterk verschillen. De ernst van hun verstandelijke beperking is heel bepalend voor hun fysieke en sociale mogelijkheden en voor de aanpassingen die vereist zijn op dansgebied. Dansbeleving staat bij dansers met een verstandelijke beperking centraal.

Dansen voor personen met een fysieke beperking

Dansers met een lichte fysieke beperking kunnen vaak gewoon deelnemen aan dansactiviteiten, maar de meeste dansers met een fysieke beperking beoefenen weliswaar het rolstoeldansen. Rolstoeldansen wordt zowel beoefend in ‘combistijl’ (een rolstoeldanser danst met een staande partner) als in 'duo-stijl' (twee rolstoeldansers vormen een danspaar). Daarnaast zijn er ook formatiedansen voor vier, zes of acht personen.

Integratiebeleid

De doelstelling van het integratiebeleid is het sportaanbod voor personen met een (fysieke, verstandelijke, visuele, auditieve en/of psychische) beperking te verruimen, zodat elke sporter met een beperking kan kiezen waar en hoe hij/zij gaat sporten: in een handicapspecifieke club of in een reguliere club met een G-werking.

Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het volledig geïntegreerd sporten, waarbij mensen met en zonder beperking sporten met en tegen elkaar (inclusief sporten) en het sporten van mensen met een beperking in een apart team of afdeling binnen de club, in een zogenaamde G-afdeling (exclusief sporten).

Danssport Vlaanderen vzw wil de sportparticipatie van personen met een beperking in de bij haar aangesloten sportclubs bevorderen.

Clubondersteuning

Clubs die hun deuren openstellen voor sporters met een beperking kunnen rekenen op ondersteuning vanuit Danssport Vlaanderen.


Contact

Heb je vragen over G-dans? 
Wens je een G-dansafdeling op te starten binnen je club of heeft jouw club al leden met een beperking en wil je die werking verder uitbouwen?
Laat het ons weten. Wij helpen je graag verder!

Sandy De Win en Stijn Baets
Verantwoordelijken G-dans
014 71 10 32

Nuttige websites

 


Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Wachtwoord vergeten?