Bijscholing G-dans.png

Bijscholing g-dans en rolstoeldans

Op zondag 3 oktober organiseren we een bijscholing G-dans voor lesgevers in Zottegem. In het luik rolstoeldans leren experts Elien en Greet Bervoets je de vele mogelijkheden van Latin Solo binnen rolstoeldans en leert Dorien Van Assche je enkele danscombinaties in de stijlen hip hop en modern aan. In het luik G-dans licht expert Michèle Martens toe hoe je les geeft aan personen met een visuele beperking en waarmee je zoal rekening dient te houden. In de namiddag licht docent Ineke Legon dan weer toe hoe je een les aanpakt bij dansers met een verstandelijke beperking.

Doelgroep: Deze bijscholing is voor lesgevers G-dans en lesgever rolstoeldans. De bijscholing wordt ook opengesteld voor (mid-gevorderde) rolstoeldansers die geen les geven, op voorwaarde dat ze voldoende ervaring hebben.

Programma:

09u15 – 09u45

Onthaal

 

09u45 – 13u00

 

Bijscholing rolstoeldans

Sessie 1: 09u45 – 11u15: Latin Solo
Sessie 2: 11u30 – 13u00: Modern en Hip Hop

 

10u00 – 13u00: Sessie G-dans: ‘dansers met een visuele beperking’

13u00 – 14u00

Middagpauze

 

14u00 – 16u00

Sessie G-dans ‘dansers met een verstandelijke beperking’

 


VOORMIDDAG

Bijscholing Rolstoeldans

Sessie 1: Rolstoeldans Latin Solo
Docenten: Elien Bervoets & Greet Bervoets

Deze sessie wordt gegeven door docenten Elien & Greet Bervoets, 2 zussen met een passie voor rolstoeldansen. Sinds 2003 zijn ze gebeten door het wedstrijddansen binnen rolstoeldans. Ze dansen in de hoogste klasse en zijn meermaals Belgisch en Benelux kampioen geworden en zelfs winnaars van de prestigieuze World Cup wheelchair dancing en WDC-Al World Championships. Sinds 2009 geven de zussen rolstoeldans aan verschillende groepen, alsook workshops en privélessen. Intussen hebben ze het diploma Assistent-Instructeur Rolstoeldansen in Nederland behaald, alsook het VTS diploma Initiator Rolstoeldans.

In deze sessie zullen zij het hebben over ‘Latin solo’. Het stijldansen heeft vaak een oudbollig imago en met deze workshop willen ze laten zien dat dat helemaal niet waar is. Doordat je danst zonder partner is deze dansvorm voor een breed publiek toegankelijk. De opzwepende latin muziek zorgt ervoor dat het bij velen in de smaak valt. Zowel dansers met als zonder ervaring in het stijldansen zullen plezier beleven aan deze dansvorm. Elien en Geert zullen tijdens deze sessie verschillende passen toelichten die je zowel op je voeten als in de rolstoel kan meedansen, en die je daarna zelfs nog kan gebruiken als je in koppel gaat dansen. Een veelzijdige workshop die de drempel naar het stijldansen verkleind!


Sessie 2: Rolstoeldans Modern en Hip Hop
Docent: Dorien Van Assche

Dorien Van Assche volgde vanaf haar kindertijd lessen klassiek ballet, pointes, jazzdans, moderne dans en hip hop. Ze behaalde diploma’s voor hoofdanimator in het jeugdwerk, dansanimator en dansinstructeur bij Danskant. Daarnaast volgde ze ook verschillende opleidingen bij de Vlaamse Trainerschool (VTS). Zo heeft ze haar opleidingen Initiator en Instructeur B Jazzdans met vrucht beëindigd. Daarnaast behaalde ze ook het diploma van Initiator Dans voor senioren en Initiator Rolstoeldans. 

Ze geeft sinds haar 15de op verschillende plaatsen dansles. De laatste jaren is ze vooral vaste docente bij dansstudio Bouger in verschillende stijlen, waar ze ook voor het eerst in contact kwam met rolstoeldansen. Ondertussen geeft ze al bijna 10 jaar g-dans en een 5-tal jaar rolstoeldans. In haar lessen rolstoeldans combineert ze vaak choreo’s voor zowel staande dansers als dansers in een rolstoel. Tijdens de workshop zal ze enkele choreo’s aanleren die je voor combidansen kan gebruiken in de stijlen modern en hip hop.

Opgelet: je dient voor de sessies rolstoeldans je eigen rolstoel te voorzien.

Sessie G-dans voor personen met een visuele beperking (theorie & praktijk)
Docent: Michèle Martens

Reeds 12 jaar geeft Michèle Martens Cubaanse salsa voor volwassenen. Michèle danste jaren klassiek ballet en speelde 9 jaar viool. Afgestudeerd als licentiaat in de Archeologische wetenschappen en Kunstwetenschappen, behaalde ze ook haar aggregaatsdiploma aan de universiteit Gent. Hierdoor gaf ze les in het Secundair Onderwijs. Gebeten door de kunstmicrobe en liefhebber van de Latijns Amerikaanse cultuur, besluit ze 17 jaar geleden te gaan salsadansen. 5 jaren later beslist ze haar leven om te gooien met de oprichting van een productiehuis voor tropische dansen in Gent. De laatste jaren specialiseerde ze zich in dans voor mensen met visuele beperking dat naast dans voor mensen met verstandelijke beperking uitgroeide tot de ontwikkeling van een nieuwe dansmethodology voor blinden en slechtzienden. 

De bijscholing bestaat uit een klein theoretisch gedeelte van hoe les te geven aan blinden en slechtzienden en een overgroot deel wijden we aan praktijkoefeningen. Enkele casestudies zullen we in detail toelichten en staven. Hoe ga je als trainer om met enkele specifieke doelgerichte voorbeelden? Daarnaast gaan we technische stijloefeningen terugkoppelen aan de basisregels voor danseducatie.

NAMIDDAG:   

Ineke Legon: “Ik ben een gediplomeerde dansleerkracht met een passie voor dans. 12 jaar geleden ben ik met een eigen dansschool gestart die ondertussen een bruisende dansstudio is waar iedereen zich thuis kan en mag voelen.  Zelf geef ik verschillende dansstijlen voor jong en oud en waar ik me graag op toespits is de doelgroep voor G-dans. Ik heb dan ook het grote geluk om wekelijks velen te mogen inspireren en laten genieten van onze danskriebels.” 

14u tot 15u: theorie: theoretische informatie over de les zelf “Hoe pak ik het aan?”

  • Voorbereiding
  • Lesopbouw
  • Info over doelgroep (dansers met een verstandelijke beperking) 
  • Tips and tricks

15u tot 16u: praktijk: een inspiratieles: theorie omzetten in praktijk 


Inkom: 
VTS-gediplomeerd als Initiator rolstoeldans en aangesloten als lesgever: gratis
Niet-gediplomeerd (als Initiator rolstoeldans), maar wel aangesloten als lesgever: 5€
Niet-gediplomeerd én niet aangesloten (als lesgever): 25€
Je kan zelf je programma samenstellen en eventueel kiezen om maar een halve dag deel te nemen. De prijs blijft, ongeacht de samenstelling van het programma, hetzelfde. Duid bij de inschrijving jouw programma aan.

Optie 1: VM G-dans + NM G-dans
Optie 2: VM Rolstoeldans + NM G-dans
Optie 3: ½ dag:

  • VM G-dans
  • VM Rolstoeldans
  • NM G-dans
Inschrijven voor de bijscholing kan via deze pagina (rechts).

 

Extra info voor deze bijscholing:
- Voorzie een eigen rolstoel indien je deelneemt aan de rolstoeldans workshops.
- Deelnemen aan slechts 1 sessie is ook mogelijk, maar u betaalt wel de volledige deelnameprijs.
- Gelieve bij de inschrijving aan te duiden voor welke workshops u zich wenst in te schrijven.
- Meer info via sandy@danssportvlaanderen.be of laura@danssportvlaanderen.be